Kaupat ja kampaamot mokkiläiselle


 

 
Mitä pitää kaupasta ostaa kun kesämökille suuntaa ?
Toiset ajavat mökille supermarketin kautta, mutta joillekin kuuluu ehdottomana perinteenä asiointi mökin läheisyydessä olevassa kyläkaupassa. Molemmissa on toki puolensa. Isommasta kaupasta löytyy laajempi valikoima grillattavaa ja lisukkeita, todennäköisesti myös halvemmalla. Mutta aitoon mökkitunnelmaan pääsee helpommin kun käy lähellä olevassa pienemmässä kaupassa ja ottaa mukaan vielä jotain paikallista erikoisuutta, mitä ei isommasta liikkeestä löydä. Monesti mökkireissuilla mennään kauppaan lapsen kanssa joten siinä mielessä pienempi kauppa on parempi valinta, sieltä pääsee nopeammin pois ennen kuin lapselta ja aikuiselta menee hermot.
Moni nykyaikaan siirtynyt mökkeilijä myös ennakoi ruuhkat ja aikataulut ja tilaa netistä jo hyvissä ajoin kaiken tarvittavan mökkeilyä varten. Jopa ruuatkin saa nykyään vaikka suoraan mökille joillain seuduilla.
Kauppojen lisäksi mökkiläinen tarvitsee erilaisia palveluita silloin tällöin, esimerkiksi naisväen pitää aina välillä päästä kampaamoon ja miehillekin tekee ihan hyvää käydä kesälomalla parturissa. Olipa matkailija sitten ulkomailla tai kotimaassa niin hiusten leikkuu aika ajoin on tarpeen, kuten www.therodeohand.com/page9.php. Loman aikana hiukset kuitenkin kasvavat huomaamatta pitkiksi ja alkavat näyttämään epäsiisteiltä. Vaikka onkin lomalla keskellä metsää niin hiusten ei tarvitse välttämättä näyttää siltä, joten käynti parturissa tai kampaamossa on välillä ihan paikallaan. Kampaamoita kuitenkin löytyy joka puolelta Suomea, kuten Espoossa www.hiusateljeeninahable.com/. Samoin miehet saavat kyllä hiuksensa leikattua kaikissa kunnissa ja kaupungeissa, kyllä joka kylältä parturi löytyy.
Partureiden ja kampaajien historiaa: Suomessa ensimmäiset parturi-kampaamoiden edeltäjät löytyvät todennäköisesti eteläisen Suomen vanhimpien linnojen hoveista. Ruotsin vallan aikaan 1200-luvun lopulla valmistuivat Turun linna ja Hämeen linna. Ainakin 1320-luvulla Turun linnassa työskenteli parturi, joka tunsi myös lääkkeiden valmistusta.
1500-luvulta alkaen välskäri-parturit yleistyivät linnojen ja varuskuntien lisääntyessä. He tekivät sotaväen miesten hiusten leikkuun lisäksi siviileillekin monia kirurgisia toimenpiteitä.
1800-luvulla Suomeen syntyi satoja parturi-kampaamoliikkeitä, jotka keskittyivät hiusten hoitoon. Vuonna 1850 pelkästään Helsingissä oli 170 liikettä ammatinharjoittajaa. 1920-luvulla hiusalalle alkoi aiempaa runsaammin hakeutua naisia.
Nykyään terveyteen ja kauneuteen panostetaan jo huomattavia rahasummia, aivan erilaista kuin muutama vuosikymmen sitten, lisää aiheesta www.asq-0704.org/page11.php. Ja tosiaan pelkkä kauneus ei yksinään riitä, eli kampaajan lisäksi pitää käydä myös kuntosalilla ja muutenkin huolehtia terveydestään.
 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2001-2016 Yhteystiedot: Black River Cottage | blackrivercottag@blackrivercottage.com